Fuck Endo

Vad är endometrios?
Endometrios orsakas av att celler som liknar livmoderslemhinnan (endometriet) hamnar utanför livmodern och fastnar på fel ställen i kroppen, främst på organ i buken. Dessa endometriosceller börjar växa och orsakar inflammationer inne i buken vilket i sin tur kan leda till buksmärtor, ärrvävnad och sammanväxningar. Med tiden kapslas endometrioscellerna in av kroppens försvarsmekanismer och det bildas endometrioshärdar eller cystor.

De vanligaste platserna där endometrios hittas är äggstockar, äggledare, utanpå livmodern, området mellan livmoder och ändtarm (så kallade uterosacralligamenten), urinblåsa, bukhinna och tarmar. I sällsynta fall kan endometrios även hittas på ställen i kroppen till exempel i lungorna.

Det finns även en typ av endometrios som växer inne i livmoderväggen och kallas då för adenomyos.

Cirka 10 % födda med en livmoder världen över har endometrios. Det motsvarar ungefär 200 000 personer i Sverige, varav minst 10 % är tonåringar

Mer kan ni läsa på http://www.endometriosforeningen.com/vad-ar-endometrios


De har som regel något eller några av följande symtom:
 

 • Menstruationssmärtor
 • Ägglossningssmärta
 • Djup samlagssmärta
 • Mer sammanhängande smärta/kronisk smärta
 • Smärtor vid tarmtömning
 • Symtom förenliga med funktionell buksmärta/colon irritabile (IBS)
 • Uteritliknande besvär och smärtor, men inte sveda vid vattenkastning
 • Svårt att komma igång med vattenkastning
 • Blödningsrubbningar
  – Rikliga
  – Korta cykler
  – Mellanblödningar
 • Trötthet och energilöshet

Det gör ont i mig…

Jag som har otroligt nära vänner / familj och kunder som lever med endometrios i olika slag, vet att dessa kvinnor lider nå enormt av det och fy fan för att leva med dessa smärtor, FY FAN för att inte få hjälp …. Jag har en kund till mig som pga Endon inte kunnat få barn, jag känner fler.

Varför får inte mina tjejer hjälp?

Kompetensen i Sverige och vetskapen om endometrios är så låg, ibland känns det som att svensk sjukvård inte bryr sig. I England och Tyskland vet man en hel del om det, där får kvinnor hjälp med sin svåra sjukdom, vissa kanske aldrig blir bra, men där förstår dom ialla fall hur dom har det.

En av mina bästa vänner har också fått ta ett beslut som ingen kvinna ska behöva ta . Det var fruktansvärt, Det skär i mig.

Jag har följt henne, jag har vart med under dom svåraste stunder i hennes liv och den kvinnan är 1av2 starkaste kvinnor ja känner. FY FAN för att leva med endometrios. Fy fan för att behöva göra det hon har gjort. Många gånger trodde jag att hon skulle ge upp, ta sitt liv. Men det gjorde hon inte och tacka gudarna för det. Jag satte mig på ett tåg och åkte till henne SÅ FORT hon sa kom. Det enda hon ville ha va nån bredvid sig, nån som inte frågade hur hon mådde, Jag visste redan, Jag kände.

Hon lever fortfarande med smärta, trors det ler hon och skrattar väldigt ofta och är så jävla stark. Bara för att hon inte sitter och gnäller eller åmar sig för smärtan betyder det inte att hon inte har ont, hon må se ut som en prinsessa, hon ler och är glad, men bakom den fasaden finns smärta. Så tänk till nästa gång du påpekar att ” det är bara en liten mensvärk ” , nån äcklig gubbe lägger gärna till ” lilla gumman” efter… men så enkelt kanske det inte är. Ingen kvinna ska behöva ta denna smärta, därför är det så otroligt viktigt att forskning går framåt och att vi blir mer medvetna om Endometrios.

Därför går en del av försäljningsintäkterna till forskningen kring endometrios. För min bästa vän och för mina andra bästa människor ja älskar av hela mitt hjärta som också har endometrios. Jag älskar er!

Detta är tröjan. Jag firar 10 år med mitt varumärke SkinnyJo och är så glad för alla som stöttar och sponsrar mig Wow!

Ni är med i kampen mot endometrios / för våra kvinnor! Och ni hjälper ett litet brinnande bolag att växa, Min styrka ligger i Min passion, Att få hjälpa andra och sprida mitt budskap, kan jag få en person att må lite bättre, så har jag lyckats.

 ( Du är Skinnyjo)

Puss

FRIENDS OF SKINNYJO