Destruktivt beteende.

Vad är ett mönster? Vi pratar just ni i podcasten om destruktiva beteenden och mönster vi kanske sitter lite fast i. Mycket grundar i något vi hört eller upplevt. Många söker kärlek, uppmärksamhet eller försöker få kontakt på olika sätt.

”– Ett exempel på mönster är om man i barndomen fått höra att man aldrig var tillräckligt bra. I en strävan att ändå bli älskad, eller undvika obehag, utvecklades ett beteendemönster av att aldrig vara nöjd med sin prestation, att alltid vilja göra bättre ifrån sig, och kanske anpassa sig till vad andra vill att man ska vara bra på, säger Anneli Brinkby Hammersten, coach specialiserad på beteendemönster.”

Det kan visa sig på olika sätt men just nu pratar vi om ätstörningar som faktiskt är vanligt även hos män, det är alltså inte bara kvinnor som lider av detta.

Kajsa berättar om sin väg ur Bulimin och Nikita om sin Anorexia. Jag är jätte glad och stolt över dessa kvinnor som berättar om sina beteenden och den destruktivitet dom var i. Att dela sin story kan ge så mycket lugn för oss, nån hör oss, nån ser oss. Viktigast är att vi lyssnar, när nån öppnar sig för oss, tilliten, så lyssnar vi.

Det betyder massor för mig att få höra vad ni tycker och tänker kring programmen och tack för all feed.

Vi är många som har människor runt oss som lever i omedvetenhet till sina mönster, det handlar om självbilden av sig själv. Jag jobbar varje dag med min egna självbild och att bli en starkare individ i tankarna till mig själv.

Det kan handla om viktfokusering, träningshets och tankar om dem själva som inte är sunda eller stämmer överens. Det jag ser är maniska beteenden och det jag ser är vackra människor i helhet. Tyvärr ser dem inte samma sak. Dom har en skev självbild.

Vem är jag?
Att bli medveten är det första steget, vi kan välja att va den elaka häxan som talar om vad vi ser men då får vi vara beredda på att dom grupperar sig, förmodligen med nån som har liknande beteende eller också en skev självbild till sig själv.
Att sätta ner foten till det man ser är viktigt. Tips: – Lägg märke till dina tankar i alla situationer. – Inse att ”hur du är” i en viss situation kan vara något du valt för att undvika obehag eller få kärlek. Lägg ditt barn bakom dig, välkomna dig som vuxen och ta eget ansvar. Fråga dig själv: Hur vill jag vara nu, när jag är vuxen?

Avsnitt #31 gästas jag utav Johanna.

Lic Psychologist & Postdoc. Karolinska Institutet. Så glad!

Tack hörni. Ta hand om varandra.